Szeptemberben vagyunk, a szüret már javában folyik, forrnak a pincékben a borok. Idén legalább két héttel korábban kezdődött a betakarítás a megszokottól, már augusztus elején szedni kezdték a gazdák a korai érésű fehér szőlőket.
A hatalmas forróság nem csak a szüret időpontjára volt hatással, hanem a szőlő minőségére is. A hőség miatt egyrészt kiégtek a savak, másrészt bekoncentrálódott a szőlő, magas a mustfok, ezért magas alkohol tartalom várható az idei évjáratú borokban.
Mivel júniusban volt utoljára érdemleges mennyiségű csapadék, a lékinyerés is alacsonyabb, mint egy normál évjáratban.
A termelők szinte éjjel-nappal szüretelnek, minden fajta egyszerre érett be. A tárolókapacitások a maximumon vannak, tehát nagy figyelmet kell fordítani a köznyelvben mustgáznak nevezett, kémiai nevén szén-dioxid mérgezések megelőzésére.
Annak ellenére, hogy a szüret az egész éves munka megkoronázása, mindenkinek, de főleg a kisebb termelők és a bortermelést hobbi szinten művelők esetében fontos a fokozott odafigyelés, mert náluk gyakoribbak a balesetek, mint a nagyobb, korszerűbb pincészetekben.
A szén-dioxid színtelen, szagtalan gáz, másfélszer nehezebb a levegőnél. A problémát az jelenti, hogy a pince légteréből a padlószinttől kezdve kiszorítja a levegőt, és ez a fulladásos halálát okozhatja annak, aki óvatlan.
Fontos a szellőztetés, a szén-dioxid érzékelő használata
Sajnos a gyakran alkalmazott gyertyaláng próba nem teljesen megbízható, és nem garancia arra, hogy ha a gyertya égve marad, akkor nincs a pincében halálos koncentrációjú mustgáz. A gyertya lángja csak kb. 15 % szén-dioxid koncentrációnál alszik el, viszont az eszméletvesztés már akkor beáll, ha a levegő szén-dioxid koncentrációja eléri a nyolc-tíz százalékot.
Ha mégis ezt a megoldást választja valaki a pincébe való bejutáskor, akkor lehetőleg comb magasságban tartsa a gyertyát, és lehetőleg a pincében való munkavégzés közben is legyen egy égő gyertya a padlón. Ha elalszik, azonnal ki kell menni és átszellőztetni a pincét.
Mivel a gáz nehezebb a levegőnél, és a helyiséget a padlószinttől tölti fel, fokozottan vigyáznunk kell a gyerekekre, mert ők a testmagasságukból adódóan még inkább ki vannak téve a veszélynek.
Végezetül meg kell említeni a gyümölcsborokat, melyek egyre népszerűbbek napjainkban. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a szén-dioxid nemcsak a szőlőből készült bor erjedése során, hanem a gyümölcsborok készítésekor is megjelenik. Ebben az esetben ugyanazokkal a módszerekkel tudunk védekezni és megelőzni a balesetet, mint a szőlőborok esetében.