0:00
/
Hallottál már a “NIGÉRIAI” csalásról?

Lehet már áldozatul is estél neki, csak nem tudtad, hogy mi az. A „nigériai típusú” csalás a megtévesztés egyik legrégebbi, 19. század végén elterjedt formája. Kezdetben hagyományos, postai úton vagy faxon terjedt, de a telekommunikációs eszközök fejlődésével, valamint az internet és az e-mail terjedésével ennek a csalástípusnak is az online tér vált a fő platformjává.

Ismerkedős, sármos, özvegy katonák

A köznyelvben így ismerheted ezt a csalási típust.

"A hamis levelekben, megkeresésekben jellemzően segítséget kérnek az elkövetők: menekültek vagyonának visszaszerzéséhez, jogtalanul elvett örökség, valamilyen okból átmenetileg hozzá nem férhető összeg megszerzéséhez stb. Közösségimédia-oldalakon, online társkereső portálokon terjed a nigériai csalás azon változata, melynél az elkövető romantikus kapcsolatot épít fel leendő áldozatával, mielőtt valamilyen megható történettel pénzt kér tőle."

Röviden így foglalta össze Huszti Gábor, rendőr alezredes, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztály vezetője.

"A megtévesztő történetet valódinak látszó, de hamis közösségimédia-profillal és eredetinek tűnő, de szintén fiktív iratokkal igyekeznek alátámasztani."

Mit tegyél, hogy megelőzd a bajt?

Semmilyen körülmények között ne adj meg bizalmas információkat, banki adatokat vagy azonosítókat e-mailben érkező felkérésre! Ne kezdeményezz fizetést levélben kapott felszólításra!

Figyelj a pongyola megfogalmazás, a számtalan nyelvtani és stilisztikai hibára. Ez mind árulkodó jel!

Ne legyél hiszékeny és ne hidd el az online érkező, már-már romantikus, idilli történeteket!