Illetve a „kofa”. Egy vásártéren ellenőrizték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai az árusok portékáit. A hivatali mustra után volt, akinek nemcsak árui nélkül kellett távoznia, hanem bűncselekmény és szabálysértés miatt is felelnie kell majd.

Egy Tolna vármegyei piactér kínálatát is mustrálták az ellenőrök, ahol egy nő használt termékként kínált különféle hangzatos márkajelzésű – Tommy Hilfiger, Karl Lagerfeld, Hugo Boss, Nike – ruhákat, pólókat, pulóvereket és zoknikat.

Szakértő is megvizsgálta a portékákat, amikről egyértelműen megállapították, hogy nemcsak újak, hanem hamisak is, és a védjegy tulajdonosának engedélye nélkül próbálták meg értékesíteni azokat.

Több milliós a fogás

A több száz, használtként kínált, mintegy négymillió forint forgalmi értékű hamis ruhákat lefoglalták, és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt eljárást indítottak.

A hamisított termékek nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségi kockázatot is jelenthetnek, ezért kiemelt küldetése a NAV-nak ezeket kiszűrni a kereskedelmi forgalomból.