Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Harmadfokú hőségriadó lép életbe vasárnaptól

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az országos tisztifőorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendeli el az ország egész területére 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig.

A tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, ezért fokozottan oda kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra. A napszúrás elkerülése érdekében érdemes napellenzős sapkát vagy kalapot viselni. A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védhetik bőrüket a leégés ellen. 

A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. 

A gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyják a parkoló autóban! Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

A melegben megnő a szabadtéri tüzek kockázata, jelenleg hat vármegyében van tűzgyújtási tilalom. A hőségriasztás ideje alatt ott sem tanácsos elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol ezt az önkormányzat egyébként engedélyezi.