1 év

Világszerte körülbelül negyvenmillió, Magyarországon közel negyvenezer áldozata van az emberkereskedelemnek az ENSZ felmérése szerint. Ez azt jelenti, hogy hazánk az egyik legérintetebb európai ország. 

Az ENSZ migrációs ügynöksége a Ne hagyd, ne tedd! nevű kampánnyal hívja fel a figyelmet az emberkereskedelem veszélyeire hazánkban.

Az emberkereskedők az utóbbi években szervezettebbek lettek, a legnagyobb veszélyben lévő fiatalok pedig alig tudnak valamit az emberkereskedelemről, illetve annak fő típusáról, a fiatal lányokat és nőket érintő szexuális kizsákmányolásról.Minden ötödik ember tapasztal vagy hall emberkereskedelemmel kapcsolatos esetről a közvetlen környezetében, az IOM által nemrég készített kutatásból pedig az is kiderült, hogy az emberkereskedelmet a magyarok leginkább a szexuális célú kizsákmányolással azonosítják. A társadalom a legérzékenyebben azokra az esetekre reagál, ahol kiskorú érintett a dologban.

Az online tér és a közösségi média fellendülésével egyre könnyebb behálózni a fiatalokat. Az IOM interaktív prevenciós foglalkozásokat tart iskolákban, ahol bemutatják az emberkereskedelem fajtáit és megtanítják a kamaszoknak azt, hogyan lehet megelőzni azt, hogy ők is áldozatul essenek.