Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
 Hévízi-lefolyóban hatalmas méreteket öltött az inváziós halak jelenléte, a pedig horgászok rendszeresen fognak nehezen beazonosítható fajtokat – írta meg a Pecaverzum.

A vízből többek között került már elő közép-afrikai pompás malawi sügért, dél-mexikói vizekből származó citromsügér, de számtalan Közép-Amerikában őshonos jaguársügért is fogtak. Gyakran előforduló halfajnak számít a jukatáni fogasponty, az amerikai tűzfejű sügérből pedig egy egész nagy, harminc centis példány is horogra akadt a közelmúltban.
Most egy újabb horgász kérte a Magyar Haltani Társaság segítségét, mert egy olyan állatot fogott, amit nem tudott beazonosítani.


„A képen látható halat december 22-én fogtam a Hévízi-lefolyón. Elsőre nekem naphalfélének tűnt, de a hátúszója és a kopoltyúfedele más formájú. Lehet, hogy inkább valamilyen cichlid, de nem vagyok benne biztos. Megköszönném, ha tudnának nekem ebben segíteni” – írta a kép küldője.
A szakértő szerint a fogás nem más, mint egy, a Vieja nembe tartozó példány, ám annak nem tisztavérű, hanem hibrid változata. „Sajnos ma már tömeges előfordulású az elvezető csatornában, kezdi onnan kiszorítani őshonos halainkat” – írta.