Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szakályban első és második világháborús hősökre emlékeztek május hetedikén, vasárnap. Az ünnepségen a Frontharcos zászlóra felkötötték az egykor rajta díszelgő, de a múltban lekerült szalagokat. A Frontharcos zászló az Országos Frontharcos Szövetség Szakályi csoportjának zászlója.

Az Országos Frontharcos Szövetség 1929-ben alakult meg világháború hadszíntereit megjárt katonák politikamentes érdekvédelmi szervezeteként. A szakályi csoport 1939-ben jött létre.

Zászlójukat Szakályban az elhunyt frontharcosok temetésére kivitték, és a koporsó fejrészénél meghajtották a tisztelgés jeleként. Bár az országos szövetség a második világháború után megszűnt, ez a hagyomány Szakályban tovább élt a második világháborúban harcolt katonák esetében is.

Az egyesület szeretné felhívni a figyelmet a világméretű történelmi esemény falut érintő hatására, a háborút követően az átélt traumák feldolgozását segítő emlékezés eseményeire. Hogy ne hagyja a közösség elhalványulni a két világháború frontjait megjárt hősök emlékét, valamint az életüket a jövő nemzedékekért, a hazáért áldozók tiszteletét, akiknek névsora a templom bejáratánál jobb oldalon elhelyezett emléktáblán olvasható.

 

Képek: Szakály Község Önkormányzata facebook oldala