Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idén tizedik alkalommal megrendezett verseny célja a klasszikus, hagyományos és jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.

A Bringatanya Fagyizó Somogyi Fagylaltműhelyében rendezték meg a jubileumi versenyt.

A cukrászmesterek már reggel fél 7-kor, egy előzetesen összeállított ütemterv és sorrend szerint, kezdték a fagylaltok készítését. A pályaművek elkészítésére fagylaltonként 35 perc állt a versenyzők rendelkezésére. 

A zsűri sokféle szempont alapján pontozta a finomságokat, a megjelenés mellett az ízek harmóniája, az állag, és a kreativitás is hangsúlyosan szerepelt.

„Elsőbbséget élvezett a Balatonra jellemző alapanyagok felhasználása.”

A nevezett kreációk közül az idei győztes a balatoni tövises mangó sorbet lett, melyet a balatonalmádi Amaretto Fagyizó mestere készített.

„Három különdíjat is hirdettek, amelyeket a Bagaméri Fagyizó édes csalogány fagylaltja, a Sissi Kézműves Fagylaltozó „egyszerűen túrógombóc fagylalt” fantázianevű kreációja, és a Vitorlás Fagyizó sajtos-tejfölös lángos fagylaltja érdemelte.”

A szervezők a Balaton Fagyijának megválasztott fagylalt receptjét elérhetővé és szabadon felhasználhatóvá teszik, így a régió bármely cukrászdája és fagylaltozója elkészítheti azokat.

/Nyitókép forrása: Nyitott Balaton Facebook-oldala/