Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Te is mindig azon gondolkodsz, ha vágott virágot kapsz ajándékba, vagy amikor leszedted őket, hogy hogyan tarthatnád frissen, hogy ne hervadjon el rövid időn belül? Van pár tippünk számodra.

Ne keverd őket más közé!

Tartsd távol a csokrot az almától és a banántól, ezek a gyümölcsök ugyanis virághervasztó hatású etiléngázt bocsátanak ki. A nárcisszal is légy óvatos: mutatós virág, de csak akkor, ha nem keversz közé más virágokat is, azokat ugyanis kifejezetten elhervasztja.

Aszpirin és vodka

Az aszpirin nemcsak fejfájásra jó, a virágok közül is kedvez néhánynak. Egy tablettát törj össze, és oldd fel a vízben. Ha a baktériumokat szeretnéd elpusztítani a vázában, akkor keress egy kis vodkát. Pár cseppnyi magas alkoholtartalmú tiszta szesz csodát tehet! Rezet tartalmazó pénzérmével is próbálkozhatsz, a réz ugyanis nem engedi elszaporodni a baktériumokat és a gombákat. A cukor és az ecet kombinációját is alkalmazhatod.

Ha már hervad

Ha már lekókadtak a virágaid, akkor sem kell kétségbe esned és rögtön a kukába dobni őket. Először is vágd vissza kicsit a virágok szárát, majd tedd őket három centiméternyi mélyen forró vízbe! Ezután azonnal jöhet egy hideg vizes fürdő egy vödörben. Ugyanez a módszer azoknál a virágoknál is működik, amelyek csak nem akarják kinyitni szorosra zárt bimbójukat a vázában sem. Ha a hosszú szárú virágok már kezdenek elhajlani, vékony drót segítségével újra egyenessé varázsolhatod őket, csak tekerd hosszában köréjük, ahogy a virágboltokban szokás.