A forró nyári napokban mindannyiunknak oda kell figyelni, hogy mennyit és mikor legyünk kinn a napon. Még a szekszárdi strandon is árnyékos helyet kell keresnünk akkor, amikor a legmagasabb az UV sugárzás. Vannak, akiknek csak leégést okoz a Nap perzselő ereje, vannak azonban akiknél allergiás reakciókat is kiválthat.

Sok dolog miatt kialakulhat

A betegség kialakulásának hátterében örökletes tényezők – mint a bőrszín, a bőr pigmentációja, a szeplők és anyajegyek száma – is állhatnak, illetve bizonyos gyógyszerek (fogamzásgátlók, hormonok, antibiotikumok) és a napsugárzás együttes hatása fokozhatja a bőr fényérzékenységét. Napallergiáról akkor beszélünk, ha a kiütéses tünet nem csak a napfénynek kitett helyeken, hanem akár a ruha alatt is jelentkezik.

Nem mindig egyértelműek a tünetek

A napallergia tünetei igen változatosak lehetnek: a csalánkiütésektől, a piros foltokon át akár a pattanásos elváltozásokig. Nagyon gyakran a bőr felhólyagosodik, viszket, melyet égő érzés, esetleg fájdalomérzés is kísérhet. Amint a bőr megnyugszik, a tünetek elmúlnak. A tünetek sokszor összetéveszthetőek a leégéssel, amelytől csak abban különbözik, hogy ezt a folyamatot nem követi hámlás, illetve többször kiújul és évekig visszatérhet.

Van rá kezelési mód

Ha már megtörtént a baj és a napallergia tünetei hűsítő, gyulladáscsökkentő készítmények hatására sem csökkennek, szükség lehet az allergia szintjétől függően bizonyos kezelésekre is. Komolyan kell venni a problémát, hiszen egyes esetekben súlyosabb tünetekkel is járhat. Hatékonyabb terápia érdekében bőrgyógyászhoz kell fordulni. Kezelésként antihisztamintartalmú gyógyszer rendszeres szedése ajánlott.

 

Kép: femina.hu