Kezdőlap ALISCA Alisca - Gazdaság

Így lesz egyszerűbb az áfafizetés az e-kereskedelemben

Az Európai Unió úgy döntött, itt az ideje, hogy új szabályokat hozzanak az online kereskedelem területén.

Két lényeges változás lesz 2021. július 1-től. Megszűnik például azoknak az áruknak az áfamentessége, amelyeknek az értéke nem haladta meg a 22 eurót. Továbbá lehetőség nyílik arra, hogy az áfa fizetés egyszerűbbé váljon.

Nincs kivétel – vám-árunyilatkozat kell

Eddig sem vámot sem áfát nem fizettek 22 euróig a harmadik országból érkezett termékek után. 150 euroig az áruk behozatala továbbra is vámmentes persze az ismert élvezeti termékek kivételével. Ha életbe lép az új szabályozás akkor minden egyes küldeményre vámáru- nyilatkozatot kell benyújtani.

Egyéb könnyebbségek is várhatóak az e- kereskedelemben. Kevesebb adat kell majd megadniuk a kereskedőknek az import árunyilatkozaton. Egyszerűsödik az áfafizetés is. Erre két új lehetőség közül is választhatnak az ügyfelek.

Csak regisztrálni kell

Az egyik megoldás lehet, hogy akik a harmadik országból szeretnének az Európai Unió több tagállamába értékesíteni azok regisztráljanak az IOSS (Import One Stop Shop) rendszerbe. Így a vevők már vásárláskor megfizetik a termékek áfáját.

Akik használják ezt a rendszert azoknak elég egy tagállamba bejelentkezni és csak ott fizetik be az áfát.

"Különös szabályozás", amikor a szállítmányozónak fizetjük az áfát

A másik lehetőséget csak akkor vehetik igénybe ha a vámeljárás ugyanabban a tagállamban van ahol a csomag címzettje is. Ehhez a szállítmányozónak igénybe kell vennie egy bizonyos " különös szabályozás" (SA- Special Arrangement) alkalmazást,amit be kell jelentenie a hivatalnak. Ekkor az SA alkalmazásban a küldemény kézbesítésekor fizetik meg a szállítmányozónak.

Június 1-től él az új szabályozás

Érdemes figyelni a változásokat június 1-től, mert így az eladó és a fuvarozó részére is könnyebb lesz az áfa fizetés. Ha nem veszik igénybe az új könnyítéseket, akkor továbbra is a vámeljárásnál fizetjük meg az áfát.