Azok, akiknek kertjük van, pontosan tudják, hogy a gyomok ellen alig lehet védekezni. Több megoldás is létezik azonban, melyek segítségével megszabadulhatunk a nemkívánatos növényektől. Mindezt pedig úgy, hogy még különböző vegyszerekhez sem kell nyúlnunk, így még a környezetünket is óvhatjuk. Az alábbi trükkök Szekszárd környékén is nagyszerűen alkalmazhatók, hiszen nem kell hozzájuk semmilyen speciális dolgot beszereznünk.

Kézi eltávolítás

A legtöbben ehhez a módszerhez folyamodnak, ha gazolásról van szó, ez pedig nem véletlen. Ha ügyesek vagyunk, akkor gyökerestül tudjuk kihúzni a gyomokat.

Lefejezés

Ha nincs elég időnk vagy egyszerűen csak nem tudjuk gyökerestül kihúzgálni a virágokat, akkor hatékony módszer lehet az is, ha lefejezzük a növényeket. Így a tő ideiglenesen nem hoz új magokat.

Kukoricadara

Meglepő, de a kukoricadarát gyomirtóként is használhatjuk. Megakadályozza a fű és más magvak, például a pitypang csírázását. Fontos tudni, hogy a kukoricadara csak a magvak ellen hatásos, az érett növények ellen nem. Azoknál a gyomnövényeknél a leghatásosabb, amelyeknek legalább 60%-os a fehérjetartalmuk. Az időzítésen is sok múlik: tavasszal kell alkalmazni, mielőtt kihajtanak a gyomok.  

 

Kép: edenkert.hu