Az ízlésünk folyamatosan változik az életünk során, de tény, hogy vannak ízek, állagok, ételek, amelyekkel egyszerűen képtelenek vagyunk megbarátkozni. Mégis sok étel van, amit világéletében utál valaki, majd egyszer egészen másképpen elkészítve megkóstolja, és legnagyobb meglepetésére kifejezetten ízlik neki. Cikkünkben most ilyen példákat mutatunk.

Gomba – hogy ne legyen nyúlós

A gomba sokak számára megosztó étel, mert könnyen lehet nyálkás, nyúlós és vizes, ha nincs jól elkészítve. Vannak, akik a konzerv gomba ízét képtelenek elviselni, ezért aztán nem is próbálják ki, milyen fenomenális tud lenni a frissen készített, ráadásul fajtájában más és más ízű gomba.Ha sütjük, akkor fontos, hogy forró serpenyőben, kis zsiradékon pirítsuk. és semmiképpen ne adjunk hozzá se sót, se folyadékot. A gomba hamar átpirul, és elpárolog a benne lévő nedvesség, így lesz mély ízű és abszolút nem vizes, nyálkás az eredmény.

Tojás – nem unalmas

A száraz, ízetlen rántották vagy túl keményre főtt keménytojások valóban nem túl étvágygerjesztő finomságok, de ha megadjuk a módját és a kellő odafigyelést, akkor a tojás az egyik legfinomabb ételünk lehet: a rántottához ne használjuk a vajat vagy a jó minőségű olívaolajat, a főtt tojást pedig főzzük szigorúan 6-7 percig, így nem lesz fűrészporrá a sárgája, helyette kellemesen krémes ízbombát kapunk.

A hal

A magyarok nem egy nagy halevő nemzet, így aztán sokan tényleg a szétfőtt, íztelen, rossz minőségű, halnak nehezen nevezhető formákban ismeri és kerüli a halas fogásokat. De ha figyelünk a minőségre és arra, hogy minőségi olajon, kevés és friss zöldfűszerrel, citrommal süssük meg, odafigyelve, hogy nem készüljön túl, hamar kiderül, hogy a hal igenis finom.

Zöldbab és spárga, tonhal és lazac – konzervből

Bár itthon a konzerv ételek kevésbé elterjedtek, mint az Egyesült Államokban, az biztos, hogy az ételek többsége sokkal ízesebb és finomabb, ha friss vagy fagyasztott, de semmiképp nem konzerv változatot használunk az elkészítésükhöz.

 Zöldségek

Sokan azért nem szeretik a zöldségköreteket, mert túl puhára főzve, alig ízesítve találkoztak csak velük gyerekkorukban. De amint megismerkednek a sütőben sült, ízes és ropogós, vagy az éppen csak átpárolt, félig nyers és roppanós zöldségekkel és azzal, hogy ezeket megannyi módon lehet fűszerezni, mint a húsokat is, máris nem tarják unalmasnak vagy épp ízetlennek őket.