Szeretsz kertészkedni, de nincs hatalmas kerted, csak egy teraszod vagy egy ablakpárkányod? Ne csüggedj, mutatunk pár tippet, hogy gyönyörű növények nőhessenek nálad!

Az első dolgod legyen, hogy ezeket beszerzed!

Ha most vágtál bele a teraszon vagy a tetőkerten a zöldségtermesztésbe, fűszernövény-gondozásba, van néhány olyan eszköz, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ne okozzon már az elején csalódást a kertészkedés. Először is egy minőségi, rugalmas anyagú, csúszásmentes felületű védőkesztyűre lesz szükséged, olyanra, ami kényelmes, mégis védi a kezedet. Nem hiányozhat otthonról egy masszív öntözőkanna és/vagy egy kézi permetező sem. Előbbiből részesítsd előnyben a műanyag változatot, mert sokkal tartósabb, mint a fémből készült. Utóbbit remekül használhatod a magas páratartalomért rajongó mediterrán növények esetében, és a növény kondicionálók, erősítők kijuttatásakor is jól jön majd. Ne sajnáld a pénzt egy minőségi, kényelmes fogású metszőollóra, amit sokszínűen használhatsz mind a teraszon nevelt, mind a szobanövények esetében. Szintén jó, ha beszerzel egy kézi ültetőlapátot, ami a vetésnél, az ültetésnél és az átültetésnél lesz hasznos.

Tervezz, mielőtt belevágsz!

Mielőtt kertészként váltanád meg a világot, mindenképp szánj időt a tervezésre! Légy tisztában a teraszod fekvésével, hogy napos és meleg, déli fekvésű, esetleg főként árnyékos, keleti, északi fekvésű helyről van-e szó. Ennek a növények kiválasztásakor mindenképp döntő szerepe lesz. Nemcsak a kertről, a balkonról is érdemes egy egyszerű, méretarányos rajzot készítened, amin berajzolod az egyes cserepek, balkonládák, esetleg néhány magaságyás helyét. Ha tudod, hogy hány cserépre lesz szükséged, sokkal egyszerűbben kiszámolhatod a megfelelő földmennyiséget, és azt is, nagyjából hány növényt tudsz majd elültetni. Szűkebb balkonokon ne csak vízszintesen, hanem függőlegesen is gondolkozz!

Kezdd lazán!

Hogy ne menjen el a kedved az egésztől, az elején érdemes olyan növények ültetésével kezdened, amik nem igényelnek extra gondozást. A nagyobb kertészetekben sok zöldségféléből, számtalan fűszernövényből válogathatsz. Szinte gyerekjáték a termesztése a paradicsomnak, a paprikának, a chilinek, a szamócának, a spenótnak, a különböző fűszer- és gyógynövényeknek, sőt, az olyan ehető virágoknak is, mint például a búzavirág, a sarkantyúka, a körömvirág vagy a bársonyvirág.

Miben termessz?

Nagyobb teraszokon simán felállíthatsz néhány menő magaságyást, amiben a legkülönfélébb növényeket termesztheted kora tavasztól késő őszig. A kisebb helyeken dézsákban, agyag- vagy műanyagcserepekben, kaspókban nevelkedheted a zöldségeket. A magaságyást készítheted te magad, például raklapból, de rengeteg helyen lehet már kapni kész magaságyásokat.