Elkészült a 2023-as lista, mely a világ minden tájáról származó sajtokat tette sorba. Szakértőkből, vásárlókból, kereskedőkből és élelmiszerekről beszámoló zsűri értékelt az idei World Cheese Awards-on, ahol kiderült.
Több mint 4000 sajtot neveztek
A zsűri kóstolt és kiválasztott 16 sajtot – számol be róla a TimeOut.
Ez megelőzte a többi 292 norvég pályaművet. A második helyen a belga Baliehof Houtlandse Asche Kaas, egy kemény, nem pasztőrözött tehéntejes sajt végzett. A harmadik helyezett egy svájci sajt lett, amely az Eberle Würzig Seit 5 Generationen fantázianevet kapta.
Érdekes, hogy a híres sajtkülönlegességekkel szolgáló Franciaország, és Egyesült Királyság egyetlen terméke sem került be a TOP10-be.
Nézzük a legjobbakat:
- Nidelven Blå, Gangstad Gårdsysteri (Norvégia)
- Baliehof Houtlandse Asche Kaas, Baliehof Kaas En Zuivelboerderij Jabbeke (Belgium)
- Eberle Würzig Seit 5 Generationen, Dorfkäserei Muolen (Svájc)
- Eleftheria Brunost, Vivanda Gourmet (India)
- Müller-Thurgau Rezent, Käserei Müller-Thurgau (Svájc)
- Kärntnermilch Mölltaler Almkäse Selection 50% FiT. Kärntnermilch (Ausztria)
- Michel a Rohmilchkäserei Backensholz (Németország)
- Holland Delta, Van der Heiden Kaas (Hollandia)
- Old Amsterdam Goat, Westland Kaasexport (Hollandia)
- Parmigiano Reggiano, Nazionale Parmigiano Reggiano Rastelli Fratelli (Olaszország)
(fotó: illusztráció, forrása: Pixabay/Vane Monte)