Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Bonyhádi Járásbíróság ítéletet hozott annak az autóbuszvezetőnek az ügyében, akivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőeljárás.

Az elsőfokú bíróság szerint a vádlott 2023. február 28-án a kora reggeli órákban egy munkásokat szállító autóbuszt vezetett Nagymányokon. Az Iparos úton megállt, az autóbusz első és hátsó ajtaját kinyitotta. 

Az utasok leszállását követően az első ajtót becsukta, majd elindult az autóbusszal anélkül, hogy előtte meggyőződött volna arról, hogy a busz hátsó ajtaja is becsukódott-e, illetve az utasok leszálltak-e. 

Az autóbuszon utazó 60 éves nő a hátsó ajtón kezdett leszállni, amikor a jármű hirtelen elindult, az egyik lába már az úttesten volt, az egyensúlyát elveszítette, a ruházata pedig a nyitott ajtóban elakadt.

Életét nem tudták megmenteni

A nő a busz melletti betonozott területre esett, majd a busz hátsó kereke áthaladt a sértetten.

A baleset következtében a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. 

A járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki közúti baleset okozásának vétségében, ezért őt 1 év 3 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre, 480.000 forint pénzbüntetésre és 3 év 3 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet nem jogerős

A vádlott és a védője a kiszabott büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést. Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette.

(fotó: illusztráció, pixabay)