A Szekszárdi Járásbíróság előkészítő ülésen ítéletet hirdetett a Szekszárd és Várdomb között, 2021 nyarán történt halálos közúti baleset ügyében.

A tényállás szerint 

A vádlott és barátja 2021. június 16-án Bonyhádon autóztak a vádlott által vezetett, svájci honosságú, lejárt műszaki érvényességű személygépjárművel. A városban tartózkodó két kiskorú sértett leintette a vádlott által vezetett járművet és arra kérték, hogy vigye el őket és a velük lévő harmadik lányt Szekszárdra. Mindhárman beültek a gépjármű hátsó üléseire, a biztonsági övet egyikük sem kapcsolta be. 

A vádlott Szekszárdra érve áthajtott a városon, a Csatári-torokban lévő körforgalomnál négy kört „driftelve” tett meg, amit utasai veszélyesnek ítéltek ugyan, de ezt nem jelezték neki, a járműben énekeltek és sikongattak. 

A vádlott az 56-os számú főúton Várdomb településen áthajtott, majd visszafordult és a lakott területen belüli útszakaszon a KRESZ szabályát megszegve 140 km/h sebeséggel előzött meg egy négy járműből álló járműoszlopot. Az 56-os számú főúton Szekszárd felé haladt, Várdomb lakott területét elhagyva a megengedett 90 km/h sebesség helyett minimum 110-120 km/h sebességgel közlekedett, amikor egy kettős útkanyarulatban a nagy sebessége miatt átsodródott a szemközti forgalmi sávba, majd letért az úttest melletti füves vízelvezető árokba, ahol nekicsapódott egy betonhídnak. 

A baleset következtében a bal hátsó ülésen helyet foglaló 17 éves sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. 

A másik két sértett és a biztonsági övet szintén nem használó vádlott súlyoson, a jobb első ülésen utazó, biztonsági övet használó férfi pedig könnyebben sérült. A vádlott az előkészítő ülésen beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 3 év fogház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. 

A vádlott a szabadságvesztés büntetésből a büntetés kétharmad részének, de legkevesebb 3 hónapnak a kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott a bűnösségét beismerte és a tárgyaláshoz való jogáról lemondott, az együttműködő magatartását, továbbá azt, hogy a balesetben a vádlott is súlyosan megsérült. A járásbíróság ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a KRESZ szabályainak többszörös megszegését, valamint, hogy a halálos eredményen túlmenően a balesetben két fő súlyos, míg egy fő könnyebb sérüléseket szenvedett. Súlyosító körülményként értékelte emellett, hogy a vádlott a balesetet megelőző két éven belül több alkalommal követett el közlekedési szabálysértéseket.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. A vádlott és a védője a büntetés enyhítése iránt jelentett be fellebbezést. Az ügy a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik másodfokon.

(fotó: illusztráció, pixabay)