3 hét

A Szekszárdi Törvényszék megtartott tárgyaláson emberkereskedelem bűntette és más súlyos bűncselekmények miatt indult büntetőügyben hozott két vádlott férfivel, apával és fiával szemben elsőfokú ítéletet. A sértett nő 2019. előtt mintegy nyolc év óta hajléktalan volt, italozó életmódot folytatva élt Szekszárd területén. Az ötvenes éveiben járó I. rendű vádlott szállást és munkalehetőséget kínálva lakóhelyére hívta, lakhatás fejében házkörüli munkát kellett végeznie. 

Érzelmi kapcsolat is kialakult köztük

A sértett a többnyire szociális alapon megillető támogatásként kapott jövedelmét minden esetben átadta neki. A vádlott a sértett okiratait, személyes iratait magánál tartotta. Együttélésük alatt– döntően féltékenységéből fakadóan –napi rendszerességgel bántalmazta a sértettet, aki könnyű, illetve súlyos sérüléseket szenvedett el, többek között a bal oldali, csaknem teljes látásvesztést eredményező szemideghártya leválás, valamint a bal oldali könyökízület törése okozta mozgás beszűkülés következtében maradandó fogyatékosságot is szenvedett.

I. rendű vádlott 2019. év nyarának végén arra kényszerítette, hogy más személyekkel szexuális kapcsolatot létesítsen, amelyért ő készpénzt vagy szerszámot, illetve ház körüli munka elvégzését kérte cserébe. 

Újabb vádlott

A harmincas éveiben járó II. rendű vádlott a szabadságvesztés büntetéséből történt szabadulását követően nem sokkal, 2019 decemberében felkereste otthonában édesapját, I. rendű vádlottat, aki közölte a fiával, hogy nem készült neki külön ajándékkal, de „szabadulási ajándékként” szexuális együttlétre odaadja neki a sértettet. Az első rendű vádlott arra is kényszerítette, hogy napi rendszerességgel Szekszárd területén az ott lévő vásárlóktól, járókelőktől készpénzt kéregessen. 

"A sértett 2020. május 29-én megszökött a házból, majd feljelentést tett I. rendű vádlott ellen"

– fogalmaz a dr. Bajusz János sajtótitkár által jegyzett közlemény.

A törvényszék I. rendű vádlottat mint többszörös, és részben különös visszaesőt többek között emberkereskedelem bűntettében, kényszermunka bűntettében, szexuális erőszak bűntettében és testi sértés bűntettében, míg II. rendű vádlottat mint erőszakos többszörös visszaesőt szexuális erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, és őket 20 év, illetve 15 év fegyház fokozatú szabadságvesztésre, valamint 10 – 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, a feltételes szabadságra bocsátás kedvezményének kizárásával.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlottak és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése végett jelentettek be fellebbezést. 

Az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

A bíróság a tárgyalás végén fenntartotta I. rendű vádlott letartóztatását, míg II. rendű vádlott más ügyből kifolyólag jogerősen kiszabott szabadságvesztést tölt.

(fotó: illusztráció, pixabay)