Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk mikor, merre járnak a szakemberek. A változékony, gyakran esős időjárás, valamint a folyókon az elmúlt hetekben levonult kisebb árhullámok következtében számos területen tömegesen megjelentek a szúnyogok. A legjelentősebb ártalom a folyók menti településeken alakult ki, de az összegyűlt csapadékvíz is sok területen okoz szúnyoginváziót.

A héten 13 vármegyében irtanak

441 településen várhatóak szúnyogokat gyérítő kezelések. A kifejlett szúnyogok ellen elsősorban földi permetezéssel védekeznek, platós gépjárműre rögzített berendezéssel juttatják ki a készítményt az esti, éjszakai órákban. A következő napokban a Duna mentén a Szigetközben, a Dunakanyar településein és Szekszárd környékén találkozhatunk a kezelést végző járművekkel.

Folyamatos a tájékoztatás

A  védekezési időpontok megtalálhatók a katasztrófavédelem honlapján, de az érintett önkormányzatok egyedi értesítést is kapnak, amely alapján tájékoztatják a lakosságot. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban frontátvonulások várhatóak, esős, szeles időben nem végzik el a kezeléseket, azokat pótnapokra halasztják.

Tolna vármegyében összesen 7550 hektáron védekeznek a rovarok ellen. 

Kedd:
Bogyiszló, Decs, Őcsény, Sárpilis, Tolna, Szekszárd, Koppányszántó, Nagykónyi, Tamási.
Szerda:
Dunaszentgyörgy, Gerjen, Fadd, Csibrák, Csikóstőttős, Dalmand, Dombóvár, Döbrököz, Fácánkert, Gyulaj, Harc, Jágónak, Kapospula, Kistormás, Kocsola, Kölesd, Sióagárd, Szakcs, Szedres, Tengelic, Várong, Zomba, Kurd, Gyönk, Regöly, Simontornya, Varsád.
Csütörtök:
Alsónána, Alsónyék, Attala, Bátaszék, Felsőnána, Kaposszekcső, Kéty, Lápafő, Medina, Murga, Nak, Várdomb és Szálka.

Ezen településeken várható földi kémiai gyérítést.