Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egyik Dél-afrikai Köztársaságban található ültetvényen a gazdának szinte nem is kell növényvédő szert és műtrágyát használnia. Hogy miért? Mert az ott lakó fehér, barna és fekete állatokból álló kacsaraj olyan hatékonyan pusztítja a bogarakat és a csigákat, hogy ezzel teljes mértékben megvédi az ültetvényt.

A kártevőkkel való küzdelemben körülbelül 500 indiai futókacsa vesz részt nap mint nap, így már szinte turistalátványosságnak számítanak, a gazdák pedig a szőlőültetvény katonáinak hívják őket.

A kacsák hosszú lábakkal és egyenes tartással rendelkeznek, így nem esik nehezükre a levelek közül is könnyen kiszedni a csigákat és bogarakat. A munkájuk miatt a megújuló gazdaság nélkülözhetetlen tartozékai.

„Elképesztő, milyen fegyelmezettek. Libasorban haladnak, mintha hadseregben lennének.” – mondja az egyik turista.

Az indiai futókacsa Délkelet-Ázsiából Anglián keresztül terjedt el Európában. A különleges, függőleges testtartású, feltűnően mozgékony és vékony kacsafajtát számos színváltozatban tenyésztik. A futókacsa a spanyol csupaszcsigát világelső színvonalon pusztítja. Nyugat-Európában bérbe is vehető futókacsa a csigák elleni harchoz, ugyanis akár egyetlen kacsapár is elég lehet egy kert csigamentesítéséhez.