Hosszabb kihagyás után ismét megrendezte hagyományos svábbálját a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat. A vendégeket ez alkalommal a Csengey Dénes Kulturális Központba invitálták.

Az 1990-es évekig nyúlik vissza a hagyomány

A paksi svábbál története az 1990-es évek első feléig nyúlik vissza. Szervezője az akkoriban megalakult paksi sváb zenekar, majd az ebből létrejött Roger Schilling Fúvószenekar volt, 1998-tól pedig a német nemzetiségi önkormányzat programja. A nagy múltú bálnak több helyszíne volt az évek során, volt, hogy az ASE sportcsarnokába, volt, hogy az egykori Csillag Étterembe, és volt, hogy az ESZI sportcsarnokába hívták a bálozókat, de a legtöbbször a dunakömlődi faluházba.

Sok helyről érkeztek vendégek

Az idén különösen nagy volt a várakozás, hiszen a koronavírus-járvány miatt 2021-ben és 2022-ben nem volt lehetőségük megtartani ezt a rendezvényt. A körülbelül 150-180 fős törzsközönség mellett egyre többen érkeznek az ország különböző pontjairól. Voltak vendégek Győrből, Veszprémből, Pest megyei és Baranya megyei német nemzetiségi településekről, és a szomszédságból, Györkönyből és Németkérről is szép számmal érkeztek vendégek. Az idei bálon felléptek a tízéves Paksi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület táncosai. Az esten a zenét a Roger Schilling Fúvószenekar illetve a Szomorer Jungs Kapelle vagyis a Szomori Fiúk Zenekar biztosították.