1 év

A napról napra melegedő, napos időjárás sok motorost késztet arra, hogy felpattanjon kétkerekűjére. Emiatt ugrásszerűen megnő az utakon a motorosok száma. Tény, hogy a kétkerekűek vezetőinél a baleseti kockázat jóval nagyobb, mint a gépkocsik sofőrjeinél. Ennek oka az, hogy a motorosokat nem védik azok a passzív biztonságtechnikai eszközök – biztonsági öv, légszák, karosszéria – mint például az autósokat.

A motorkerékpáros balesetek bekövetkezésének több oka is van, de a legnagyobb rizikófaktort az emberi tényezőben kell keresni, vagyis képességeiket túl-, gépük teljesítményét pedig alulbecsülik. Vezető baleseti okok évek óta a sebesség nem megfelelő megválasztása, az elsőbbségi jog meg nem adása, az irányváltoztatás szabályainak be nem tartása és a szabálytalan előzés.

Sajnálatos, hogy Tolna vármegye útjain az idei évben már két fiatal motoros is életét vesztette.  Megdöbbentő és elgondolkodtató, hogy a motorkerékpáros balesetekben meghaltak, illetve megsérültek 70%-a nem töltötte be a 35. életévét.

Fentiek miatt is nagyon fontos, hogy a motorosok – néhány hónap vezetés kihagyása után – ne csak magukat, hanem járműveiket is készítsék fel a közlekedésre! A Tolna vámegyében szolgáló motoros járőrök a napokban megkezdték a szezont. A járőrök egy egész napos tréning keretében készültek fel az elkövetkezendő hónap feladataira. Motorjaikat szervizelték, és a tanpályán, majd a forgalomban is megtették az idei év első kilométereit.

A rendőrök arra kérik a motorosokat, hogy ők is készüljenek fel, hogy szezonjuk balesetmentes legyen! Fogadják meg a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

  • Kizárólag kifogástalan műszaki állapotú motorral induljanak útnak!
  • Használjanak megfelelő védőfelszereléseket, és ne feledjék a megfelelő minőségű bukósisak viselése is csökkentheti a sérülések kockázatát!
  • Kérjük ne megszokásból, rutinból vezessenek!
  • Mindig fokozott figyelemmel menjenek bele egy-egy előzésbe vagy kanyarodásba!
  • Nagyon fontos, hogy minden esetben az út-, terep-, és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg sebességüket!