A közelmúltban megtartott Honismereti Szövetség és a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület által rendezett XXVII. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia  Szekszárdra is látogattak. A Wosinsky Mór Múzeumba érkezve dr. Fuksz Márta igazgatóhelyettes, néprajzkutató üdvözölte a kirándulókat és avatta őket be városunk történelmébe.


"Az Örökségünk. Tolna megye évszázadai című kiállításban dr. Vizi Márta régész, főmuzeológus és dr. Fuksz Márta tartott tárlatvezetést, bemutatva a megye történelmét, továbbá – előkészítve a városi sétát – Szekszárd századfordulós életével is megismerkedtek a résztvevők. A séta során látogatást tettek a Garay Gimnáziumban, majd a fő nevezetességek megtekintése – Augusz-ház, Garay-szobor – következett"

– idézi fel a kirándulást közösségi posztjában a Wosinsky Mór Múzeum.

A vármegyeháza kertfala mellett haladva a Béla király térre érkezve a valóságban tekintették meg városunk középkori magját (városháza, templom, vármegyeháza, I. Béla király és Szent László-szobor). Az első csoportnak dr. Vizi Márta, a másodiknak dr. Gesztesi Enikő, a TMEAHE elnöke, a Garay Gimnázium tanára mesélt a látnivalókról.


Az elmúlt évszázadbeli változásoktól, egészen a 2013-ban történt felújításokig követhették nyomon a település életét. Ezt követően a csoport a vármegyeháza udvarán található apátsági romkertet tekintette meg a felújítás során előkerült régészeti leletekkel együtt.  

Fotók: Retkes Tamás