2 hónap

Április 28-ig látható a Kossuth-díjas művész, valamint családja kétszáz éves munkásságát bemutató tárlat, amelyen a hagyományos kékfestő mesterséget is megismerheti a közönség.  

A kiállítás a 96 éves Kovács Miklós Kossuth-díjjal és Nemzet Művésze címmel kitüntetett tiszakécskei kékfestő mester munkásságát mutatja be kecskeméti dédapától a legfiatalabb generációig. 

Tudását szüleitől sajátította el tudását. Felesége, Margitka több mint hatvan éve alkotótársa a mesternek. 

A technológia adta minden variáns bemutatkozik

Az indigóval és indanthrénnel festett portékák, kézzel, illetve perrotinnal mintázott alkotások, a negatív mintázás és a színes motívumok világa. 

Az apáról fiúra szálló, évtizedek óta kihaló félben lévő mesterség folytatásáról lányaik, Gabriella és Mária, illetve az unokák gondoskodnak, a mai kor igényeinek megfelelő technológiával és esztétikummal készítik alkotásaikat.

A kékfestő mesterség a 18. század végétől meghonosodó festőmesterség egyik speciális ágát, a rezerv eljárású dúcnyomást és az indigóval, indathrénnel történő textilfestést jelenti.

A hagyományos kékfestő mesterség 2015-ben a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, 2018-ban UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Reprezentatív Listájára nyert felvételt. 2019-ben a Hungarikum Bizottság döntése értelmében, e mesterséggel bővült a Magyar Értéktár.

Kovács Miklós kékfestő mester (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)