Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Kilenc hónap alatt 58-an haltak meg lakástűzben

Idén szeptember végéig már mintegy 5600 lakás gyulladt ki Magyarországon. A lakástüzekben 58-an hunytak el és 443 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. A legfiatalabb áldozat 28, a legidősebb 102 éves volt. – Közölte a katasztrófavédelem.

Több, mint 700 alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre, vagy dohányzásra vezethető vissza. 255 épület oltásakor gázpalackok jelenléte nehezítette a beavatkozást.

A Katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, a legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket. Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. 

Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Szeptember végéig 849 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltóegységeket, 124 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, 9-en pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt.