Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az enyhe tél kedvezett a kullancsok áttelelésének. Vagyis idén nagyobb számban találkozhatunk velük a szabadban. Mondhatjuk, hogy az erdőkben, de ez nem állná meg a helyét. Hiszen a kertekben, sőt parkokban is előfordulhatnak kullancsok. Ahol sűrű az aljnövényzet, ott szívesen éldegélnek.

Védekezz ellenük!

Leginkább azért, mert betegséget hordozhatnak. A csípését gyakran észre sem vesszük, mivel előtte érzésteleníti a bőrt. Nyálmirigyéből megbetegedést előidéző kórokozók csak a beszúrást követő 4-6 óra múlva, a felesleges vér visszaöklendezésekor kerülnek az emberbe, ezért kiemelten fontos, hogy mielőbb távolítsuk el!

Az esetek nagy százalékában itt pont is kerülhet a végére.

Ha viszont betegséget hordozóval találkozunk, figyeljünk a tünetekre és menjünk orvoshoz.

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás influenzaszerű tünetekkel jelentkezik, amelyek néhány nap múlva megszűnnek. Minden ötödik betegnél egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával járó szakasz is következik a csípés utáni 3-4. héten. Természetesen szükséges az orvosi terápia.  A vírusos agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető!

Szintén kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór, amelyet egy baktérium okoz. Jellegzetes tünete a kokárdaszerű, vándorló bőrpír, amely általában 7-10 napos lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik. Ez esetben az orvos megfelelő antibiotikummal gyógyít.

Bizonyára Te is emlékszel még a gyermektáborok idejére, ahol számtalanszor elmondták a pedagógusok vagy éppen családi kirándulás után a szülők: minden kirándulás után ellenőrizd, „nincs e rajtad kullancs”.