Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Kultúra

Kis irodából a nagy világ

Különleges valamit akartak. Szekszárdnak sikerült. 2004. május 1-én indult a fimmaraton. Évfordulót hozott a május. Talán te is ott voltál a kezdeteknél?

Az első 24 órás filmmaraton SZEKSZÁRDON volt

Digi24 címmel startolt egy különleges filmkészítő játék. Az ötlet KINDL Gábor fejéből pattant ki, maga mellett tudva Prof. Karl BARDOSH New Yorkban élő filmes szakembert. Ma már a tizenhetedik játékon vannak túl a szervezők. Az első évben hitelesített rekord született.

Játszani filmmel? Ez akkor teljesen új volt

Igen!!! Te is biztosan előkaptad már a mobilodat azért, hogy valamit gyorsan levideózz. Aztán vagy lett belőle valami vagy nem. De jó játék megörökíteni a pillanatokat. 2004-ben még három perces alkotásokat vártak, 2021-ben csupán egy percesek nevezhettek. Ennyit gyorsult a világ.

Te végig nézed?

A statisztikák szerint ma már 20-30 másodpercnél elkapcsoljuk a videókat. Viszont a világból szerezhető információk még mindig a képeket jelentik. Ezt vették figyelembe a kiírók is.

Egy kis irodából indult a szervezés, ami megmozgatta a világot. A filmszakma kiválóságai csatlakoztak és támogatták az elképzelést. Szekszárdon, JANCSÓ Miklós és MAKK Károly filmrendezők voltak az első zsűri elnökei. Már ekkor részt vettek a zsűri munkájában világhírű filmesek, köztük olyan operatőrök, mint KARDOS Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, rendező, fotográfus és PADOS Gyula a Sorstalanság operatőre, továbbá FEKETE Ibolya, dokumentumfilm-rendező, Grunwalsky Ferenc rendező és FERENCZI Gábor filmrendező. A szekszárdi zsűri tagja volt RAJK László, a Saul fia Oscar-díjas játékfilm díszlettervezője is.

A program azóta Shoot4Earth – Forgass a Földért-  elnevezéssel VILÁGJÁTÉK lett. A legutóbbi program 2021 áprilisában volt a Föld napja tiszteletére.