A közeledő ültetési szezonra való tekintettel hasznos tanácsokat ajánl a gyümölcs szaporítóanyagot vásárlók figyelmébe a Nébih.

„A megfelelő szaporítóanyag kiválasztásának érdekében célszerű a hivatal honlapján található összefoglalóból megismerni az egyes árusítóhely-típusok jellemzőit és az esetleges kockázatokat is”

– olvasható a hivatal weboldalán. 

Részletesen foglalkoznak a faiskolai anyagok hagyományos faiskolai lerakatban, valamint egyéb kereskedelmi pontokon, üzletekben, áruházakban történő értékesítésével. Taglalják az alkalmi árusítóhelyeken, piacokon, kirakodó vásárokon való árusítás ismérveit, továbbá az ún. mozgóárusítás mellett kitér az egyre inkább teret hódító értékesítési formáról: az online kereskedelemről (webshopok, webáruházak) való tudnivalókra is.

Fontos a növényútlevél

Bárhol vásárolunk célszerű ügyelni arra, hogy olyan szaporítóanyagot válasszunk, amely rendelkezik növényútlevél adatokat és egyéb kötelező elemeket is tartalmazó hatósági vagy termelői címkével.
Elsősorban hazai előállítású szaporítóanyagokat érdemes vásárolni, ugyanis ezáltal lehet a hatóság által ellenőrzött, kiváló minőségű gyümölcs szaporítóanyagokhoz jutni. 

2024-es tavaszi szezonban is intenzív ellenőrzéseket végez a Nébih a kertészeti szaporítóanyagok árusítóhelyein, ezzel pedig védi a vásárlók érdekeit.

Kisokos itt elérhető»> 

(fotó: illusztráció, pixabay)