Kezdőlap TOLNA Tolna - Közélet

Könnyű is volt meg nem is a matek érettségi

Fotó: Szilasi Szabolcs

Lezajlott az idei érettségi második és egyben legnehezebbnek tartott napja. 68 ezer diák érettségizett országosan középszinten és ötezer felett van azoknak a száma, akik emelt szintű vizsgát tettek matematikából. Összesen 180 perc állt rendelkezésre a feladatok megoldására, ami azt is jelenti, hogy a tegnapi magyarhoz képest egy órával korábban, már délben elhagyhatták a tantermeket. Beállítottságtól függött, ki hogyan értékelte a mai matek érettségi nehézségét. A vízválasztón túl vannak, megkönnyebbültek és egy kicsit felszabadultak. Sok ölelkező diákkal lehetett ma találkozni. Így értékelték a napot a szekszárdi diákok.

Fotó: Szilasi Szabolcs

“Ahhoz képest, hogy mennyire nehéz volt a próbaérettségi, szerintem nagyon egyszerű volt.”

Vélekedett benyomásairól a három fiú tagból álló társaságból egyikőjük. Az összeszokottnak tűnt diákok másik két tagja is így látta.

“A próbaérettségihez képest viszonylag könnyebb volt. Nehezebbre számítottam. Több olyan feladat volt, amit többet gyakoroltam, viszont nem szerepelt a kapott feladatsorban. Abszolút örülök.”

Fotó: Szilasi Szabolcs

A Garay János Gimnázium udvarában egy lány azt mondta, találkozott egy-két meglepően nehéz feladattal, de mindegyikhez sikerült írnia megoldást. Számára a függvényekkel foglalkozó feladatok okoztak fejtörést. Ötöst szeretett volna, de a mostani helyzetértékelés alapján elégedett lenne egy négyessel is. A vele lévő fiúnak más típusú feladvány jelentett bonyodalmat, a valószínűségszámításos feladatokra ment el a legtöbb ideje. Egy hármas már jó érdemjegynek felelne meg.

Fotó: Szilasi Szabolcs

Két feladatlapból állt idén az érettségi matematika része. Az első feladatsor halmazokkal, számítani sorozatokkal, valószínűségszámítással, hatványokkal foglalkozott. Ennek a megoldására 45 perce volt a vizsgázóknak. A második, összetettebb feladatsoron már 135 percük volt gondolkodni és valamilyen megoldást írni. Itt négyet kötelezően ki kellett választaniuk az ötből és csak a kiválasztott négy feladat értékelhető.

Sokat készült, örült és ötösre számít a barátnőire váró diáklány.

“Nagyon sokat készültem rá, nem tudtam, hogy mire számítsak, és voltak olyan feladatok, amikre számítottam vagy reméltem, hogy lesznek. Könnyűnek nem mondanám, de a sok készülés miatt nagyon jónak érzem. Mindössze egy-két feladat jelentett kihívást, de azokat is meg lehetett oldani.”

Fotó: Szilasi Szabolcs

Ismét találkoztunk Rebekával, aki a tegnapihoz hasonlóan a mai napot is pozitívra értékelte.

“Szerintem nagyon jól sikerült. Szerencsére az idővel nem volt problémám, a feladatok átlagos nehézségűek voltak. Remélem mindenkinek jól sikerült.”

A fiatal lány a számológépével küzdött sokat, minden megoldást többször leellenőrzött. Ahogy ő is fogalmazott, szerencsére így is bőven belefért az időbe. Egy hazafelé igyekvő fiatal bár körüléményesnek ítélte meg, összegezve azért megoldhatónak találta a matematika feladatsorát. Ő is reménykedik a jó értékelésben.

Fotó: Szilasi Szabolcs

A diákok pozitív szemlélete a másik oldalon is visszaköszön. Az egyik felügyelőtanár így nyilatkozott:

“Úgy gondolom, hogy a diákok megtettek mindent, ami tőlük tellett. Nagyon felkészülten érkeztek a vizsgára és legjobb tudásuk szerint teljesítettek a tegnapi magyar és a mai matematika érettségin. Bízom benne, hogy jól sikerül nekik.”

Kérdésünkre hozzáfűzve elmondta, ő is úgy látja, hogy a diákok a vizsgakörülmények dacára is örültek annak, hogy együtt lehetnek, és mindenki reméli, hogy a következő tanévet már jelenléti oktatással kezdhetik.

Mit várnak a diákok a holnapi történelem érettségitől?

A megkérdezettek közül egyöntetűen bizakodnak, hogy marad, illetve folytatódik ez a tendencia, és a magyar és a matek után a történelem sem fog ki a vizsgázókon. A történelem feladatsor teszt részétől szinte senki nem fél, jó esszétémákból azért válogatnának. Az interneten lehet olvasni tippeket. Sokak szerint Hunyadi Mátyás fog szerepelni a holnapi érettségiben. Aki tart is kicsit a következő naptól, a két napnyi vizsgatapasztalat és a rengeteg otthoni tanulás miatt kellően magabiztosnak érzi magát és úgy véli, ha készül, nem érheti baj, sem meglepetés.

Derűlátók a szekszárdi diákok. Bízzunk bennük mi is, ők jelentik a jövőt. Hajrá!

Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs