Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Kormányinfó: 25 százalékos gázcsökkentést írnak elő a közintézményekben

Mutatjuk a Kormányinfó legfontosabb részleteit. 

A  csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arró beszélt, hogy egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátás helyzete, és az árak emelkedése miatt gazdasági válsághelyzet alakult ki.  Ismertette, a legfőbb probléma a gázhelyzet, ellátási problémák vannak több országbanr.

A kormány döntése értelmében 25 százalékos gázfelhasználási csökkentést kell az állami szerveknek végrehajtani, kivétel a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények. Az állami intézményekben 18 fokos maximumban határozzák meg a hőmérsékletet. 

Jön a hatósági áras fa 

Elhangzott az is, hogy a rezsicsökkentéssel átlagfogyasztásig 150 ezer forintos támogatást ad havonta a kormány. Emellett jövő héttől az erdőgazdaságoknál lehet közvetlenül fát vásárolni hatósági áron. 

A távhő ára nem változik 

 A távhő kapcsán Gulyás Gergely megerősítette, hogy a távhő ára a lakossági fogyasztók számára nem fog változni.

A Kormányinfón szó esett az úniós pénzekről is, Gulyás Gergely azt mondta, a bizottság célja, hogy a kondicionalitási részt zárják le. Minden uniós garanciát megadott a kormány, a minden szakmai kérdésben sikerült megállapodni – mondta. Bízik benne, hogy a bizottság kedvező döntést hoz.