Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt napokban is riasztották Tolna vármegye tűzoltóit szabadban keletkezett tüzekhez. Idén eddig 113 alkalommal vonultak a tűzoltók szabadtéri tüzekhez, amelyeknél közel 82 hektárnyi terület égett le.

  • Mintegy ezer négyzetméteren égett csütörtök délután az avar és aljnövényzet égett Tamásiban, Kecsegepusztán. Tamási város önkormányzati tűzoltói fékezték meg a lángokat egy vízsugár segítségével. 
  • Kétezer négyzetméternyi területen foltokban égett a tarló csütörtök délután Iregszemcsén, egy Vörösmarty utcai ingatlan kertjében. A tűzesethez Tamási város önkormányzati tűzoltóit riasztották, akik egy vízsugár segítségével oltották el a lángokat.
A zöldhulladék égetését nem minden önkormányzat engedélyezi.

Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni.

Nem minden önkormányzat engedi ezt. Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés. Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos.

Komposztálj!

Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot. Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, az alábbiakra figyeljen:

  •     A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
  •     Legyen oltóvíz a közelben.
  •     Legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet.
  •     Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
  •     Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.

A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

(fotó: illusztráció, pixabay)