A kezdeményezés során mind a tizenkilenc megyében szerveznek vetítést egy helyszínen. A települések maguk választhatják ki az adott eseményhez leginkább kapcsolódó filmet. Július végén indul az Uránia Nemzeti Filmszínházat működtető Nemzeti Filmszínház Nonprofit Kft. és a Nemzeti Művelődési Intézet Közhasznú Nonprofit Kft.  új országjáró szolgáltatása, a Tájoló mozi.

Jönnek az alkalmi vetítések és a közösségi filmnézés

Az Uránia nagy választékban kínál filmeket, melyek közül a település választhatja ki az adott eseményhez leginkább kapcsolódókat. A kínálatban szerepelnek aktuális és klasszikus alkotások, családi filmek, vígjátékok, valamint kalandfilmek.

Megyénként egy-egy, ötvenezer főnél kisebb lakosságszámú falu vagy város került a Tájoló mozi projektbe. Első körben tizenkilenc település veheti igénybe a szolgáltatást, az NMI által koordinált program kritériumrendszerének fontos kitétele, hogy a településen nem lehet mozi.  

Az előadásokat vetítésre alkalmas teremben tartják, de igény esetén este 21 óra után akár a szabadban, kertmoziként is megrendezhetik. Egy napon akár két vagy három vetítést is tarthatnak egy helyszínen, az adott művelődési ház, vagy egyéb közösségi színtér pedig saját bevételként szedhet belépődíjat, azonban térítésmentesen is megtarthatja az előadást.

(forrás, fotó: fidelio.hu,mti)