Most mutatunk! Egy délnyugat-kínai vadonban ritka albínó óriáspandát felfedeztek fel. A teljesen fehér állatról készült kamerafelvételeket a Szecsuán tartománybeli Wolong Nemzeti Természetvédelmi Terület tette közzé. A különleges állatot először 2019 áprilisában észlelték a természetvédelmi terület kamerái, mintegy 2000 méteres tengerszint feletti magasságban.

A hatóságok külön megfigyelő csoportot állította fel, hogy megfigyelhessék a ritka pandát. Az első publikált fotók szerint a kicsi bundája fehér,  karmai és vörös szemei jól láthatók. A felvételek tanúsága szerint a „klasszikus” fekete-fehér óriáspandával is jól elvan. Tartózkodási helye pedig 2600 méteres tengerszint feletti magasságban van.

„Ez az első feljegyzett, vadon élő, albínó óriáspanda"

 – idézte a sajtó Li Sheng-et, a Pekingi Egyetem élettudományi iskolájának kutatóját.

"Még mindig nem világos, hogy génje öröklődik-e és folyamatosan továbbadódik-e a kis pandapopulációban. További nyomonkövetési kutatásokra van szükség."

Kína 1985 és 2021 között 10 ritka barna óriáspandát is felfedezett a vadonban. A kis albínó panda furcsának tűnhet, hiszen fekete-fehér változatához vagyunk hozzászokva. 

Az pedig a jövő titka, hogy növekszik -e a fehér példányok száma…