A szeptemberi iskolakezdés mindig fokozott veszélyeket rejt a közúti közlekedésben. A gyerekekre legfőképp. Járművezetőként készülj fel a jelentősen megnövekvő közúti forgalomra, az őszi időszakkal járó speciális kockázatokra.

Reggel és délután nő leginkább az autók száma

Jellemzően a reggeli iskolakezdés idején és a délutáni időszakban az utak zsúfolttá válnak, így az autósokat érintő közlekedésbiztonsági kockázat is fokozódik.

A frekventált helyen található nevelési-oktatási intézmények közvetlen környezetének közbiztonsági, közlekedési és bűnügyi helyzetét áttekintve, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai azon általános és középiskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, kiemelt rendőri jelenlétet biztosítanak szeptemberben a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában, reggel 7 és 8 óra között, valamint délután 13 és 14 óra között.

A biztonságért fogadd meg a rendőrség tanácsait!

Azon az úton kísérd rendszeresen iskolába a gyerkőcöt, amelyen később egyedül jár majd!

 Ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb utat válasszátok!

Úgy indítsd útra a gyermeked, hogy sietség nélkül az iskolához érhessen! A rohanás figyelemzavart okozhat, mely balesetveszélyes és a közlekedésben nincs helye.

A frekventáltabb helyeken torlódások alakulhatnak ki, hosszabb menetidővel számolj!

A kijelölt parkolóhelyen megállva szállítsd ki a gyereket, lehetőleg a jobb oldalon!

Többször gyakorold gyermekünkkel az átkelést a bonyolultabb kereszteződésekben.

A gyermekre ne az út másik oldalán várj, elkerülendő azt, hogy meglátva minket figyelmetlenül rohanjon át az úttesten!

Ha lakott területen kívüli közutat is igénybe kell vennie, feltűnő vagy fényvisszaverő ruhadarabot viseljen a gyermek, amelyet a közlekedés többi résztvevője kellő távolságból észlelhet!

 Ha utasként szállítjuk gyermekünket, a passzív biztonsági eszközök használatát követeljük meg.

(fotó: illusztráció, pixabay)