Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Műbőr készítése kaktuszból? Akármennnyire extrém az ötlet első hallásra, bizony létezik ez az anyag, ráadásul rálicitál a többi bőr-imitációra, mivel sokkal jobban lélegzik. De fenntartható lenne a kaktuszbőr készítése?

Hallottál már a teljesen vegán, erőszakmentes fügebőrről, mint textilipari alapanyag?

Hogyan készül az anyag?

Pontosan a fügét ontó fajtának levelére van szükség. Ezeket a kaktuszokat évente kétszer szüretelik és csak a már érett, régi leveleit vágják le, a fiatalokat hagyják a növényen, így tovább tud terjeszkedni, növekedni. A dús, húsos leveleket szüret után letisztítják, majd kisebb darabokra szeletelik és legalább 3-5 napig szárítják a napon. Az ép és használható rostokat leválasztják, majd porítják ezt a fehérjét és ezután keverik össze kíméletes, környezetbarát színezőpigmentekkel, hogy aztán egy színezett, folyékony biogyantát hozzanak létre. Ezt a masszát egy hordozóanyagra öntik, ahol megszáradván létrejön a légáteresztésben nagyon erős kaktuszbőr.

Miért szuper választás a kaktusz?

Elsőként az alig létező vízigényt említenénk, hiszen a rengeteg vízhasználat óriási ökológiai lábnyomot jelent, de a kaktuszfarmokon nem is kell öntözőrendszert telepíteni, mivel a növénynek nincs rá szüksége. Tűri a szárazságot, nagyon igénytelen növény és épp ezért invazív is, jellemző, hogy ahol elterjed, a föld használhatatlan lesz más növények termesztésére. És még valami ami a kaktusz javára írható: elképesztően jó a szénmegkötő képessége, amivel igazi élharcosa lehetne a klímaválságnak (is). A szén megkötése a talajban termékeny termőterületeket és kevesebb szén-dioxidot jelent a légkörben. Mivel a szén-dioxid a legelterjedtebb üvegházhatású gáz, a légkörből való kivonása lassítaná a globális klímaváltozást. Ráadásul peszticidek nélkül is termeszthető!

Erőszakmentes, de még nem tudjuk mennyire tartós

Dacolva a klasszikus műanyag műbőrökkel, a kaktuszbőr előállítása kíméli a bolygót. Illetve akár kiválthatná a valódi bőrt, ezzel megkímélve azokat a haszonállatok sokaságát, akiket a bőrükért tartanak. Nyilván nem fog eltűnni az állatbőr, hiszen ősidők óta használja és szereti az ember. A legvonzóbb tulajdonsága a tartóssága. Sajnos a kaktuszbőr még annyira új, hogy erről nincsenek különösebb adataink, mivel egyedül a Desserto nevű vállalkozás foglalkozik az előállításával. Az ötlet egyébként még a koronavírus-járvány során született meg, tehát tényleg nagyon új az elgondolás. Nekünk viszont nagyon tetszik!

Jelenleg ott tartunk, hogy már egy vezető autógyártó, a Mercedes-Benz is együttműködik a Dessertoval és forradalmasítani próbálják az autók belsejének kárpitozását. Először tavaly januárban vetették be a kaktuszbőrt egy elektromos, környezetkímélőbb modelljük gyártásánál.