Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Betegség áll a háttérben. 2020 márciusa óta nem lépett színpadra, Courage World Tour című koncertkörútját a koronavírus-világjárvány miatt szakította félbe.

"Merev ember szindróma"

Az összes 2024 áprilisáig tervezett koncertjét, köztük a Magyarországra tervezett fellépését is lemondta Céline Dion.

"Az énekesnő „ritka neurológiai betegségben szenved, kezelése folytatódik”"

– ez olvasható koncertszervezője rövid közleményében.

„Rengeteget dolgozom azon, hogy visszanyerjem az erőmet, de egy turné akkor is nagyon nehéz, amikor 100 százalékos formában vagyok”

– idézték benne az 55 éves énekesnőt.

Céline Dionnál stiff person vagy Moersch–Woltman-szindrómát, azaz merev ember szindrómát diagnosztizáltak, ezt tavaly decemberben egy Instagram-videóban jelentette be.

A betegséget kiválthatja stressz, bizonyos hanghatás vagy éppen zaj. Tünetei pedig a hosszabb-rövidebb időre blokkolt idegpályák miatt az izommerevség, fájdalmas, akár órákig tartó izomgörcsök.

Az énekesnő augusztus végén érkezett volna Európába, Amszterdamban állt volna elsőként színpadra, majd többek között Párizs, Helsinki és Dublin után Londonban fejezte volna be a körutat.

A kanadai művész a turné során Budapesten is fellépett volna 2024. március 26-án , ez lett volna az első magyarországi fellépése.

Céline Dion csaknem négy évtizede tartó karrierje során mintegy 250 millió albumot adott el, World Music Awardot, Billboard Music Awardot, öt Grammy-díjat, valamint számos egyéb zenei díjat, elismerést kapott. Las Vegasban több mint tíz év alatt 1100 koncertet adott mintegy 4,5 millió néző előtt. 1988-ban svájci színekben megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált.

(fotó: Alice Chiche / AFP)