11 hónap

Csalás miatt nyomoztak a Szekszárdi Rendőrkapitányságon. Májusában, egy 82 éves bátaszéki asszony bejelentést tett a rendőrségen.

"Az idős nő házába két férfi jutott be, miután ingatlanügynökként bemutatkozva, 50.000 forintos támogatást ígértek. A beszélgetés során megszerezték az idős házaspár félretett pénzét, 1.500.000 forintot, majd azzal együtt távoztak."

Országos koordináció indult a jellemzően sorozat-bűncselekmény elkövetőinek azonosításához.

A beszerzett bizonyítékok és az összefogás eredményeként, a szekszárdi rendőrök a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztály nyomozóival közösen, 2023. június 15-én Kaposváron és Böhönyén intézkedés alá vonták a gyanúsítottakat

 

Nem csak a térségben okoztak fejtörést

A gyanú szerint a két férfi áprilisban Nagykanizsán, majd májusban Bonyhádon és Zalaegerszegen is megkárosított hasonló módszerrel idős személyeket. Többször a sértettek hozzátartozójának (vejének, fiának, unokájának) vittek pénzt, tartozás fejében. Pénzváltást kérve tudták meg, hol találják az idősek a pénzüket, majd a figyelmüket elterelve ellopták azt.

Olyan is volt, amikor önkormányzati dolgozónak adták ki magukat. Rezsi visszatérítés meséjével jutottak a kisebb-nagyobb összegekhez.

Az egyik férfi egyedül is követett el bűncselekményeket idősek sérelmére Barcson és Kaposváron. Egyik helyen önkormányzati dolgozóként, a másikon a „tartozásos” mesével sikerült pénzhez jutnia.

Rendőrkézen a gyanúsítottak

A 35 éves kaposvári M. Attila és a 46 éves szenyéri B. Zoltán. A Szekszárdi Rendőrkapitányságon gyanúsítottként hallgatták ki kifosztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őket. A Szekszárdi Törvényszék mindkettőjüket letartóztatta.

Te is figyelj az idősekre!

A trükkös elkövetők többnyire az idősek jóhiszeműségét, segítőkészségét használják ki. Az elkövetők elsősorban a család iránti érzelmeikre alapoznak, lelki nyomást gyakorolnak az idősekre. Általában unokának, közeli hozzátartozónak adják ki magukat, és többnyire tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt, vagy más értéket csalnak ki áldozatuktól. Előfordul, hogy telefonon keresik fel őket, de, mint a fenti ügyekben is, egyes esetekben személyesen megjelenve hivatalos személynek, vagy valamelyik szolgáltató munkatársának is kiadhatják magukat.