Adventi Gyerekgéniusz-FINISSZÁZZSAL zár a Magyar Géniusz Vándorkiállítás Szekszárdon.

A Kárpát-medencei múzeumok legféltettebb kincsei már csak december 10-ig tekinthetők meg a Wosinszky Mór Múzeumban. 

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által életre hívott vándortárlat utolsó állomására érkezett. Érdemes az idei adventi időszak elején a múzeumba kirándulni, hiszen a Finisszázs programja is mesés hangulatot ígér.

Íme a FINISSZÁZS programja:

  • 10.00 és 11.00 órától – Muzeológusok kedvencei (tárlatvezetés)
  • 10.00. órától folyamatos gyermekprogramok: Mézeskalácsfestés I Géniusz-mintás
  • csillámtetoválás I Angyalkakészítés I Játékos feladatlapok kicsiknek és nagyoknak múzeumi ajándékokért
  • A látogatókat meleg teával és puszedlivel várják.

A belépőjegy minden program látogatására feljogosít!(Belépőjegy: felnőtt 1000 Ft, gyermek 500 Ft)

Magyar Géniusz Vándorkiállítás – Egy ismerős érzés, ami visszavár!

A Magyar Géniusz Program keretében megrendezett Vándorkiállítás minden tekintetben újat és rendkívülit hoz létre. Eddig soha nem látott módon egy nagyszabású és reprezentatív tárlaton vonultatja fel a Kárpát-medence géniuszait, a vidéki muzeális intézmények múzeumra, tájra, városra jellemző, legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait. A nemzeti identitásunkat meghatározó hősök tetteit, példaértékű tudósok gondolatait, magyar művészek alkotásait és a helyi tradíciókat éltető népi tárgyakat a korszerű muzeológia eszközeivel bemutató kiállítás szellemi emlékművet kíván állítani a magyar kreativitásnak és zsenialitásnak.

A magyar kulturális örökség tekintélyes részét a vidéki múzeumok őrzik. A mennyiségét és értékét tekintve is páratlan műtárgykincset azonban többnyire csak a helyben élők ismerik, ritkán utazunk akár egy Mednyánszky-festményért vagy a Sisi-relikviákért több száz kilométert. E gondolat mentén kezdeményezte a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, hogy
a vidék legreprezentatívabb tárgyai egy nagyszabású tárlaton belül megmutatkozhassanak. A téma forradalmian új, hiszen magyarságunk örökségét, a vidék legjelentősebb műtárgyanyagát még soha nem láthattuk egy helyen és egy időben. A vándorkiállítás-sorozat a Petőfi 200 emlékév keretében, kormányzati támogatásból valósul meg, melyet a Magyar
Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinál.

 

A tárlat 2022 áprilisában indult Kecskemétről, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Eger után végül Szekszárdra érkezett 2023 őszén. 

A tárlat minden korosztály számára kínál érdekességeket, a tárgyak révén megmutatkozó géniuszt különböző multimediális és virtuális eszközök teszik interaktívvá. A többszáz műtárgy között történelmi ereklyék éppúgy megtalálhatók, mint legnagyobb festőink remekművei, évezredes régészeti leletek, vagy a népművészet remekdarabjai.

A 67 múzeum által összeállított anyag egyszerre öleli fel a Kárpát-medence történetét és vonultatja fel az ország minden régióját, páratlan lehetőséget teremtve a magyar géniusz eredményeinek és teljesítményének bemutatására.

(fotó: Retkes Tamás)