A megye egész területén rendelkezésre áll a  vakcina.

A kormány az idei évben a kockázati csoportba tartozók védőoltásához biztosítja térítésmentesen az oltóanyagot a megfelelő mennyiségben. 

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem kialakítása, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenza-fertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek.

Kik a veszélyeztetettek?

A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek – egészségi állapotuktól függetlenül, a krónikus légzőszervi-, szív-érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

Ismétlőoltások közé tartozik

Vagyis a vírus változékonysága miatt az oltást évről-évre meg kell ismételni. A szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás. A szakemberek szerint segít elkerülni, az akár súlyos szövődményeket. 

Mint mindenütt is itt fontos a megelőzés. Erősítsd immunrendszered, a téli időszakban még inkább figyelj a vitaminbevételre, a megfelelőfolyadék pótlásról és testmozgásról.

(fotó: pixabay)