Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dala lesz a véradóknak. Több mint 15 ezer véradással gyarapodott a 2023-as év az előző évekhez képest. Tavaly összesen 411 925-ször adtak vért az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint, ami a 2022-es évhez képest 4%-os előrelépést jelent. 

Az OVSz az idei évet dr. Kubányi Endre emlékének szenteli, aki 100 évvel ezelőtt alapította meg Magyarország első véradó szolgálatát.

Dr. Kubányi Endre 1924-ben külföldi útjáról hazatérve nemcsak megalapította az első véradó állomást Pécsett, hanem pár évvel később az első magyar véradó szolgálatot is létrehozta Budapesten. Ő volt az, aki tanársegédként Pécsett megszervezte az első vérátömlesztést és az ország első véradó központját egy szobában, ahol elvégezte az első vércsoportvizsgálatokat vértranszfúzióval kapcsolatban.

Országos eseménysorozattal emlékeznek

Tiszteletére októberben, születésnapjának évfordulóján egy szakmai emléknapot is szerveznek. Az emlékév fő üzenete ugyanakkor nem lehet más, mint a véradás fontossága, hiszen vér csak vérrel pótolható.

Az emlékév egyik fénypontja az OVSz Véradók dalának megjelenése lesz, amelyhez sok neves előadóművész is csatlakozott, és hamarosan debütál ’Csak egy hős’ címmel. 

Továbbra is várják és köszönik a véradók önzetlenségét.

(fotó: illusztráció, pixabay)