Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Markáns hidegfront söpri ki a hirtelen jött tavaszt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet bő 8-10 fokkal esnek vissza a maximumok, így délután sem lesz melegebb 6-11 foknál – írja előrejelzésében az Időkép.

A front mögött feltámad a viharos, északnyugati szél, a legerősebb széllökések sebessége sokfelé a 70 km/órát is meghaladhatja, de különösen a főváros környékén, a Dunántúli-középhegységben és a Balaton-felvidéken 80-90 km/órát meghaladó lökésekre is számítani kell. Északkeleten estig előfordulhat eső, havas eső, a magasabban fekvő tájakon akár havazás, hózáporok is lehetnek.

Vasárnap hajnalra az ország nagy részén csökken a felhőzet, gyengül a légmozgás, így a legtöbb helyen fagyni fog, északon -6, -7 fokos fagyok is lehetnek. 

A jövő hét első napjaiban aztán újra melegszik az idő, kedden akár 18 fok is lehet a délutáni órákban. 

Esőre szomjaznak a földek

Idén a természet nem jár sokkal előrébb az ilyenkor szokásosnál, az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, de sokfelé egyre jobban várnak egy kiadósabb esőt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint a február végére jellemző változékony idő folytatódott március elején is. A hőmérséklet északkeleten a szokásos értékek körül alakult, az ország többi részén viszont 1-2 fokkal meghaladta a sokéves átlagot.

A csapadék kevesebb volt a szokásosnál, a déli tájakon a kisebb a hiány. Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, de az ország déli, délnyugati területeinek kivételével egyre jobban várnak egy kiadósabb esőt.

Február első felében volt szűk tíz nap, amikor a fagyos éjszakákon a kórokozók némiképp gyérültek és a fagy visszafogta a növények túl korai fejlődését. A hónap közepén azonban fejlődésnek indult a vegetáció, már az északkeleti országrészben is virágzik a som, a kajszi, az őszibarack és a körte. Délen, délnyugaton a folyamat még előrébb jár, a mandula virágzása is elkezdődött.

Illusztráció forrása: Időkép