Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A régi szokás szerint Szent Márton napján töltöttek először az újborból, és a gazdák gyakorta elvitték magukkal a boraikat a templomba szentelésre.

Eleinte kisebb rendezvénynek indult

Ezt a hagyományt vitte tovább a Paks, Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete, amikor megrendezte az első Márton-napi ökumenikus újboráldást. Az első két alkalommal nem voltak sokan, ám ahogy egyre többen érdeklődni kezdtek, a boráldás nagy sátras ünnepé vált, amire a tizenharmadik alkalomtól kezdve az önkormányzattal karöltve hívják a vendégeket megkóstolni a megszentelt újborokat és tisztelegni azok előtt, akik miatt idén is ízletes borokat kóstolhatunk.

A borokat Zuschlag-Nepp Éva evangélikus lelkész, Simon István református lelkész és Fitt Szabolcs akolitus áldották meg. Idén Somkert Zoltán fehér- és sillerbora, Heiszler István rozéja és Molnár János vörösbora került a hordókba.

Nem unatkoztak a vendégek

A tizennyolcadik ökumenikus Márton-napi újboráldásra a Siller Nótakör dalcsokorral készült, fellépett a Medinai Tamburazenekar, Soltész Rezső, valamint a Gang Band rock and roll zenekar. A gyerekeket és felnőtteket várta Liba-lak a FoltoZoo kialakításában, rajzfilmvetítés a Hirt-présházban, valamint Márton-napi totó.