Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Megélénkült a használtautó-piac, mutatjuk a számokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csaknem 9000 import használt személyautó kapott magyar rendszámot augusztusban: ez 6 százalékkal több, mint júliusban, de jóval kevesebb az előző évek havi 10-11 ezres átlagánál.  

Ez derül ki a DataHouse adataiból, amelyekre hivatkozva a JóAutók.hu azt közölte, hogy a reálbércsökkenés miatt kialakult átmeneti kereseti sokk csak az év vége környékén oldódik majd az autópiacon. 

Ha behozott használt kocsiról van szó, a Volkswagen stabilan tartja első helyét, a második helyen a Ford parkolt le, néhány tucat autóval megelőzve a „bronzérmes” Opelt. Változatlan az Audi negyedik helye, az ötödik és hatodik pozícióban szintén helycsere történt: a BMW-t a Mercedes előzte meg. Az év első nyolc hónapjában csaknem minden második importált használt autó ezeknek a márkáknak valamelyike volt.

A JóAutók.hu kitért arra is, hogy a használtautó-import a teljes használtautó-kereskedelemnek egy viszonylag kis szelete: a belföldi átírások száma 6-7-szeresen múlja felül az importból származó autóvásárlásokét. Az év első nyolc hónapjában 70 937 autót hoztak be külföldről, ami 21 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakában regisztrált 89 476-tól.

Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 73 870 volt, ami 3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 76 347-es mennyiségnél. A JóAutók.hu többszáz autókereskedő bevonásával készült felméréséből az derült ki, hogy 92 százalékuk érzékelt csökkenő érdeklődést idén, a visszaesés a nagyobb értékű személyautóknál volt a legmagasabb.

A kereslet visszafogta a korábbi dinamikus áremelkedést is: a kereskedők 57 százaléka azt jelezte, hogy az általuk meghirdetett használt autók átlagára csökkent, 17 százalék szerint nem változott, és csak 26 százalék számolt be be az átlagár növekedéséről.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay