Az Éles Simon Kertbarát Egyesület leglelkesebb tagjai a Vince-napi hagyományok szerint három szőlőt látogattak meg Dombóváron, hogy a „Vince vesszők” állapotából megjósolják az idei termést.

Jó jel a csapadék

Az év első boros ünnepén egész napos havazásban lehetett része a lelkes csapatnak. Páldi Ede, az egyesület elnöke ismertette a jeles napra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Úgy tartják, hogyha megcsordul Vince, teli lesz a pince, vagyis a hagyomány szerint a Vince-napi időjárás is befolyásolja a szüretet, ugyanis ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, viszont ha száraz, a pince üres marad. Tehát a hó reményeik szerint gazdag termést ígér 2023-ban is, nyugtázták örömmel a jelenlévők.

Miután megkóstolták a házigazda borát, kezdődhetett a munka szombaton kora délután, a metszés, majd a szőlőtőke öntözése megszentelt borral, végül a megfelelő mennyiségű borfogyasztás. A lemetszett szőlővesszőket ilyenkor beviszik a melegre, kancsóba teszik. Ebből az első metszésből a gazdák hasznos információhoz jutnak, a kihajtott rügyek megmutatják, hogy milyen állapotban van a szőlő, milyen lesz az idei termés.

A gyakorlott szőlősgazdák megvitatták a metszés szabályait, gyakorlatát és sok hasznos információt osztották meg egymással. Egy biztos a szőlő gondozása, művelése egész embert kíván az év minden szakaszában, ha jó minőségű bort szeretnénk az asztalra tenni.

Csullag Gábor állandó diakónus az érintett szőlőbirtokokon kívül az egész szőlőhegyet megáldotta.