Az elkövetéskor mindössze 14 évesek voltak. A Szekszárdi Járási Ügyészség kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt megrovásban részesítette a három általános iskolás fiatalkorú fiút.

2023. nyarán az egyik Tolna vármegyei község központi buszmegállójában a buszra várakoztak.

A téglából épült buszváró építmény bejárata és a mellette lévő ablaknyílás közötti falazatba ketten is belerúgtak, a falból néhány tégla elmozdult és leesett a rajta lévő burkolat. Harmadik társuk is belerúgott egyet a falba, amitől az 50 cm széles, 1 méter magas falazat az utca felőli oldalra kidőlt, a törmelék a bejárat előtti járdára borult. 

A fiatalkorú gyanúsítottak ezután elfutottak a helyszínről.

A tulajdonos önkormányzatnak 80.000,-Ft kárt okoztak. A rongálás alapesetét a törvény egy évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Az elkövetéskor mindhárom fiatalkorú terhelt életkora alig haladta meg az úgynevezett büntethetőségi korhatárt.

A vonatkozó szabályok szerint a fiatalkorúval szemben kiszabott büntetés vagy alkalmazott intézkedés célja elsősorban mindig az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon. Erre tekintettel az intézkedés vagy büntetés megválasztásakor a fiatalkorú nevelését és védelmét kell szem előtt tartani, a fokozatosság elvének figyelembe vételével.

Valamennyi körülmény alapján a járási ügyészség úgy értékelte, hogy a három fiatalkorú gyanúsított esetében a törvény szerint alkalmazható legenyhébb büntetés kiszabása vagy más intézkedés alkalmazása szükségtelen, ezért őket – az eljárás megszüntetése mellett – megrovásban részesítette. 

A megrovás intézkedés alkalmazása során az ügyészség a rosszallását fejezi ki a gyanúsítottak felé az általuk megvalósított bűncselekmény miatt, egyben nyomatékosan felhívja a figyelmüket arra, hogy a jövőben tartózkodjanak újabb bűncselekmény elkövetésétől, mivel ellenkező esetben szigorúbb felelősségre vonásra számíthatnak – áll a Dr. Kiss Yvette sajtószóvivő (Tolna Vármegyei Főügyészség) közleményében.

(fotó: illusztráció, pixabay)