Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 2022-es év az ötödik legmelegebb év volt bolygónkon a mérések kezdete óta az európai Copernicus adatai szerint. Ráadásul extrém időjárási eseményekben is bővelkedett.

A 2022-es évet több európai országban is az eddigi legmelegebb évként lehet elkönyvelni. Nagy-Britanniában az éves átlaghőmérséklet átlépte a 10 fokot, amire az 1884 óta tartó mérések során egyszer sem volt példa. A szigetországban 2022-ben mértek először 40 fokot elérő hőmérsékletet. 

Franciaországban 14 fok felett alakult az éves átlag, ami az eddigi legmagasabbnak számít az országban. 

Svájcban a 7,4 fokos éves átlaghőmérséklet messze a legmagasabb értéknek számít az 1864-ben kezdődött megfigyelések óta.

Nem meglepő módon a hőhullámok sorát elszenvedő Spanyolországban is rekordot döntött 2022. A dél-európai országban 2015 után mérték az eddigi négy legmelegebb évet.

Magyarországon a nyár döntött rekordokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2022-es nyár az átlagnál két Celsius-fokkal melegebb volt, ezzel a legmelegebb 1901 óta. A június a harmadik, a július az ötödik, az augusztus a második legmelegebb lett a XX. század kezdete óta.

A globális átlaghőmérséklet nagyjából 1,2 fokot emelkedett az 1800-as évek vége óta a melegedés üteme pedig egyre fokozódik.