Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Milliárdos károkat hagytak maguk mögött a pusztító viharok

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Legalábbis ezzel számolnak a biztosítók. Már több ezren keresték fel a társaságokat.

A Groupama Biztosítóhoz például hétfő délig 2.500 bejelentés érkezett, amelyek alapján az ítéletidő Budapestet, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyéket sújtotta leginkább. Tájékoztatásuk szerint az özönvízszerű eső pincéket öntött el, sok ingatlan beázott. A cég arra számít, hogy a következő napokban még többen fordulnak hozzájuk, a kárbejelentések száma az öt-hatezret is elérheti.   

Közölték azt is, június vége óta csaknem 10 ezer lakásbiztosítási bejelentést kaptak, a kifizetések már most meghaladják az 1 milliárd forintot. Ezzel azonban még valószínűleg nincs vége a folyamatnak, a bejelentések száma átlépheti a 16 ezret, a kárérték pedig a 2 milliárd forintot. 

Az Allianz Hungariához hétfő délután 2 óráig több mint 2.200-an fordultak a viharos időjárás, villámcsapás, illetve ezek másodlagos hatása miatt. Az előzetes becslések szerint mintegy 250 millió forint a károk értéke, borítékolható azonban, hogy újabb és újabb bejelentések érkeznek elsősorban Budapestről, illetve Északkelet-Magyarországról. A társaság az ügyfelek türelmét kéri az esetlegesen elhúzódó ügyintézés miatt, melyet az online bejelentéssel némileg fel lehet gyorsítani, írják közleményükben.  

Az Alfa Biztosító vasárnap délután azt közölte, hogy csaknem kétezer kárbejelentés érkezett augusztus első napjaiban a társasághoz, és még legalább 5.700 további esetre számítanak. Becslésük szerint a teljes kárérték elérheti a 650 millió forintot. Hozzátették: a július utolsó három hetét végigkísérő viharok, kisebb-nagyobb jégverések hétezer kárbejelentést eredményeztek. A várható összes kár július 10. és augusztus 5. között elérheti a 730 millió forintot.

Illusztráció: Pixabay