Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lelkes önkénteseket keres a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.. A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer ürgemonitorozó programjának éves felmérésébe egy önkéntesek számára készült okostelefonos ürgefelmérő alkalmazás segítségével, bárki bekapcsolódhat a nemes programba. 

Miért is figyelik az ürgét?

Az ok egyszerű, vigyáznunk kell rá, mert egyre kevesebb él belőlük a földön.

Az ürgét a múlt század közepéig kártevőként tartották számon. De  élőhelyei visszaszorulásával mára már fokozottan védett állat Magyarországon, és európai szinten is veszélyeztetett fajnak számít.

Vagyis, fontos, hogy tudjuk mennyien vannak!

Rendszeres felmérés, monitorozás

2022 tavaszán első alkalommal kérték az önkéntesek segítségét. Erre kidolgozott ürgelajstrom monitorozó módszerrel szereztek információkat. A tesztelésnek szánt vizsgálatban 132 önkéntes jelentkező vett részt. 

A Vadonleső Program keretei között a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. idén is meghirdeti a Föld napjához időben kapcsolódó ürgefelmérést, amelyre így 2023. április 15. és 23. között kerül sor. 

Az Android típusú mobiltelefonokon működő, ingyenesen letölthető alkalmazás  az önkéntest lépésről lépésre vezeti végig az egyszerű felmérési folyamaton. A terepi munkához előzetesen egy interneten elérhető listából  kell kiválasztani az általad felmérni szándékozott ürgés területeket. 

Ürge lesre fel!