Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Mutatjuk, mennyi autó kapott eddig új rendszámot

Július elsejétől „osztják” a négy betűből és három számból álló hatósági jelzéseket, amelyek már nem kevés kocsit ékesítenek. 

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közleménye szerint csaknem százezer jármű kapta meg az új formátumú rendszámot. Az elmúlt három hónap összesített adatai szerint több mint 99 500 gépkocsi állt forgalomba. Háromnegyedük személyautó, közülük már majdnem 73 ezer büszkélkedhet címeres hatósági jelzéssel. Környezetkímélő hajtásának köszönhetően csaknem ötezer jármű kapott zöld alapszínűt – írta Facebook-bejegyzésében a TIM.

Az egyénileg választott vagy egyedileg rendelt jelzések iránti érdeklődés fokozatosan csökkent, összesen mintegy 1300 darab kelt el belőlük, több mint felük még júliusban.

A minisztérium jelezte: az autók forgalomba helyezésének üteme nem lassult. A háromhavi adatokat egy teljes évre vetítve még mindig mintegy 400 ezerre rúghatna az új gépjárművek száma. A mutató a világjárvány miatti visszaesés következtében tavaly és tavalyelőtt 310-315 ezer darab körül alakult; 2019-ben ugyanakkor rekordot ért az akkor 385 ezres adat.