Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
0:00
/
Mutatjuk mit jelent az autóban a kánikula

Könnyen mérhető jelenségről beszélünk. 30 fokos külső hőmérséklet esetén a napon leparkolt autóban mindössze 10 perc elteltével már 40 fok van. Fél óra elteltével a belső hőmérséklet eléri az 50 fokot, majd egy óra után már 60 fok van az autó belső terében. 35 fok feletti külső hőmérséklet esetén a melegedés gyorsabb és egy óra után már 70 fok feletti belső hőmérséklettel kell számolni.

Kérdés lehet, hogy mennyivel elviselhetőbb a belső hőmérséklet, ha az autó ablakait 5 centire leengedjük. A rövid válasz az, hogy nem sokkal.

A különbség az élettani hatások vonatkozásában nem jelentős

"Az magas hőmérsékletben hagyott gyermek egy óra alatt súlyos károsodásokat szenvedhet a felforrósodott autóban, és akár halállal végződő hipertermia, vagyis megemelkedett testhőmérséklet is kialakulhat nála"

– fogalmazott Huszti Gábor, rendőr alezredes, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályvezetője.

A szakemberek nem tudják pontosan megmondani, hogy milyen magas hőmérsékletnél kap hőgutát egy gyermek, ám a kutatók szerint egy kétéves fiú testhőmérséklete egy nyári napon a szabad ég alatt hagyott autóban nagyjából egy óra, egy árnyékban parkoló autóban valamivel kevesebb mint két óra alatt elérheti az életveszélyes határt. Hangsúlyozom, hogy nem ekkor kezdődnek a bajok, hanem ennyi idő elteltével már jelentős az esélye, hogy nem lehet segíteni.

(fotó: illusztráció)